Едно от основните британски издания SkyNews публикува материал за тежкото положение на украинската армия в района на Северодонецк.

Командирът на елитно подразделение на украинските морски пехотинци, който се представя като Александър, казва, че повечето от най-добре обучените му войници са били ранени или убити. Загубите възлизат на около 80% от добре обучените и закалени в битки бойци, с които той се бие рамо до рамо от 2018 г. По думите му големите загуби оказват силно емоционално и психологическо въздействие както върху останалите поделения, така и върху близките на военнослужещите. Александър признава, че не знае колко време въоръжените сили на Украйна ще могат да понасят такива загуби.

В същото време Ирина Цибух, командир на медицинската бригада на украинските военни, казва, че никога не се е чувствала толкова уморена, колкото сега. "Просто имам чувството, че трябва да спя няколко седмици, да спя, да гледам Netflix, да ям бърза храна“, казва тя. Тя призна, че не смее да прави такава откровеност в присъствието на други лекари.

"Много се притеснявам, че на мястото на загиналите и ранените елитни бойци идват хора без умения. Те не знаят какво да правят и наистина са много уплашени “, сподели страховете си лекарят.

Превод и редакция: Иван Христов