Страните от НАТО не могат да произвеждат достатъчно боеприпаси за въоръжените сили на Украйна. Това заяви в ефира на YouTube канала Diaspora UA бившият първи заместник-командващ Силите за специални операции на Украйна генерал-майор Сергей Кривонос.

По думите на генерала всеки ден по време на бойните действия в Украйна се харчат "хиляди боеприпаси". "Страните от НАТО вече не са в състояние да произведат такова количество [снаряди], дори ако вече са започнали производството си“, отбеляза той.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за британския вестник The Guardian заяви, че западните страни трябва да увеличат производствения си капацитет, за да доставят на Украйна нови боеприпаси и оръжия. Според него сегашният темп на потребление на боеприпаси е по-висок от сегашния темп на тяхното производство.

На 20 март министрите на външните работи и на отбраната на ЕС одобриха триетапен план от ръководителя на външната служба на общността Жозеп Борел. Става въпрос за спешни доставки на 1 милион снаряда за Киев от съществуващите запаси през следващите 12 месеца, за които от Европейския фонд за мир са отделени 1 милиард евро. Освен това 17 страни от ЕС и Норвегия подписаха проект за съвместни поръчки за производство на снаряди с калибър 155 мм за още 1 милиард евро ще бъдат доставени в рамките на две години. Планът предвижда и създаване на ново производство на снаряди в Европа с пълна верига за доставки на необходимите материали.