Войната в Украйна не може да приключи нито по "сирийския", нито по "корейския" сценарий. Единственият вариант е победата на въоръжените сили на Украйна и освобождаването на всички окупирани територии. Това заяви министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников в интервю пред "Украинская правда“.

Анализирайки сценариите за края на войната, Резников отбеляза, че военните действия в Украйна не могат да приключат според "корейския сценарий“, тъй като Русия е пропуснала шанса да замрази въоръжения конфликт още през 2014 г.

В същото време Резников смята, че "сирийският“ сценарий е невъзможен и в Украйна.

"Що се отнася до Сирия, руснаците също изчерпват своите ресурси: и човешки, и въоръжени. А напротив, ние добавяме партньори. Тоест, както се казва, това е колективният Запад, цивилизованият Запад, който днес е повече и повече заинтересован от нашата победа“, обясни той.

Ръководителят на Министерството на отбраната отбеляза, че когато страните по света се сблъскат с глобални икономически проблеми, някои политици ще "мечтаят“ да поставят Украйна и Русия на масата за преговори.

"Следователно ние с вас трябва да сме в печеливша позиция, доколкото е възможно, благодарение на подходящи решения, действия на въоръжените сили, разширяване на въоръженията от партньорите и вярата, че въоръжените сили на Украйна, целият сектор за сигурност и отбрана са способни да победят. Абсолютно вярвам, че това е реален план“, подчерта министърът.

По-рано Резников публично заяви, че се надява горещата фаза на войната да приключи до началото на зимата. В четвъртък обаче ръководителят на украинското МО обясни, че не е имал предвид украинските войници да излязат от окопите.

"Горещата фаза е, относително казано, когато претърпяхме най-големите загуби през май. Сега те са кратно на по-малко, защото благодарение на новите оръжия успяхме постепенно да нанесем тези точечни атаки по складовете, командните пунктове и командването на врагът. И нашествието на окупантите спря, напредъкът е доста бавен. Но това също е кръвта и животът на нашите момчета. Следователно, когато говоря за гореща фаза, това не означава, че полето, да речем, окопната история ще завърши“, отбеляза Резников.

Превод и редакция: Иван Христов