Окупационните власти в завладените до момента украински територии от Русия обявиха провеждането на референдуми за присъединяване към състава на Федерацията, а едновременно с това Москва и юридически разчисти пътя си към по-широка военна мобилизация на населениетоо, пише Wall Street Journal, като отбелязва, че това е резултат от успешната септемврийска офанзива на Въоръжените сили на Украйна в Харковския регион, където те успяха да си върнат хиляди квадратни километра окупирана територия.

Долната камара на парламента на Русия одобри законодателство, което би могло да помогне за справяне с недостига на войски на бойното поле, което поражда опасения, че Москва може да обяви пълномащабна мобилизация вероятно до дни, отбелязва изданието.

Руските съюзници в регионите Херсон и Запорожие първоначално сигнализираха, че референдумите ще се проведат на 11 септември, но когато Украйна си върна по-голямата част от Харковска област и превзе селата по пътя към град Херсон по-рано този месец, те обявиха, че гласуването ще бъде отложено.

Инициативата получи подкрепа от руския политически естаблишмънт, където твърдят, че превръщането на окупираните украински територии в субекти на РФ би насърчило Москва и би дало легитимност на това, което може да представи като ответни удари срещу нейна територия от подкрепени от НАТО военни сили.

"Днес – референдум, утре – признаване за част от Русия, вдругиден – ударите срещу руска територия се превръщат в пълноценна война на Украйна и НАТО срещу Русия, което развързва ръцете на Русия във всички отношения“, написа в Телеграм Маргарита Симонян, ръководителят на забранения на Запад руски ТВ-канал RT.

Междувременно в ход, който очевидно облекчава законовия път към мобилизация в Русия, парламентът на страната във вторник прие разпоредби, които затягат наказанията за избягване на мобилизация, дезертиране, предаване и грабежи по време на война. Долната камара, Държавната дума, одобри поправки за въвеждане на концепциите за мобилизация и военно положение в наказателния кодекс. Предложеният закон обаче все още трябва да премине през Съвета на федерацията, горната камара на парламента, и да получи подписа на руския президент Владимир Путин.

Според предложения закон неявяването на военна служба или дезертирането ще се наказва с до 10 години затвор. Мародерството ще се наказва с до 15 години затвор.

Анонсираната анексия на украинска територия идва в момент, когато напредъкът на Киев се забавя, но неговите сили продължават да изтласква Русия от стратегически зони като участък от земя на изток от река Оскол в района на Харков и докато Русия се затруднява да намери подкрепления за продължаване на военните си действия в Украйна, коментира WSJ.

Изданието отбелязва, че квазидържавите в Донбас бяха признати за независими от Русия още през февруари, когато не контролираха изцяло териториите, които твърдят, че са тяхна суверенна собственост, каквато е ситуацията и в момента.

"Частичното анексиране на този етап също би поставило Кремъл в странната позиция да изисква украинските сили да освободят "руска“ територия и унизителната позиция да не е в състояние да наложи това искане“, казват от базирания в САЩ "Институт за изследване на войната“.

Това също може да улесни Русия да проведе мобилизация на окупирана украинска територия, преди да предприеме политически опасния ход да обяви мобилизация у дома. Владимир Салдо, назначеният от Русия ръководител в Херсон, заяви във вторник, че "е необходимо да се създадат доброволчески батальони“, за да се укрепи отбраната срещу Украйна.

Путин във вторник призова отбранителната индустрия да увеличи производството на руски оръжия, според изявление на Кремъл.

Междувременно кметът на Москва Сергей Собянин написа в личния си блог, че администрацията му ще създаде условия за подпомагане на чужденците да подписват военни договори с руските въоръжени сили, докато Държавната дума одобри законодателство, което позволява на чуждестранни бойци да кандидатстват за руско гражданство след една година военна служба.