"Ако се реализират мненията, изказани на формата "Рамщайн", тогава може би ще мине още месец, преди да можем да говорим за истинска контраофанзива. Ако времето се промени, това може да стане по-рано. Ако не, тогава ще мине месец, може би два", заяви министърът на отбраната на Естония Хано Певкурпред ERR.

Според него пречка за настъплението в момента не е липсата например на танкове Abrams, а метеорологичните условия в Украйна.

"Танковете Abrams не са решаващи в пролетното настъпление. Доста голяма част от оборудването вече е прехвърлено в Украйна и много е на път за там. Най-голямата пречка пред контранастъплението е времето. Времето е доста дъждовно, което затруднява придвижването на тежка техника. Украинците чакат времето да се подобри", обясни естонският министър.

В петък Певкур участва в срещата на контактната група за Украйна в американската военна база "Рамщайн" в Германия.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал заяви в началото на април, че контранастъплението на Украйна може да започне през лятото. Въз основа на данни от секретни документи на Пентагона, изтекли в интернет, броят на западните танкове и други оръжия, които вече са в Украйна, не позволява на украинската армия да направи това.