Православната църква на Украйна преминава към новоюлианския календар. В същото време ПЦУ е предложила празник от гражданския календар, който в момента се отбелязва на 14 октомври, да бъде преместен на 1 октомври. Това е заявил Переяслав-Хмелницки и Вишневски митрополит Александър (Драбинко) в интервю за украинското "Радио Свобода".

"Моя инициатива е да се обърна към съответните държавни органи, в чиято компетентност е уреждане на този въпрос, по църковния календар по нов стил, както го наричаме, и тези празници, които са свързани с него.

"Това са Покров Богородичен и Денят на държавността. Всъщност това са само два празника, които празнуваме заедно с държавата, които съвпадат с църковни празници, държавни дати. И Рождество Христово на 25 декември - той вече е обявен за почивен ден от държавата “, е заявил митрополит Александър.

На 14 октомври е Денят на защитниците на Украйна. Празникът е официален почивен ден. Той е свързан и с църковния празник Покров на Пресвета Богородица, който според утвърдения от ПЦУ новоюлиански календар ще се пада на 1 октомври. А това е Денят на застъпничеството и държавността, в гражданския календар на Украйна. 

На 24 май Архиерейският синод на ПЦУ одобри преминаването към новоюлианския календар от 1 септември тази година. Затова Рождество Христово ще се празнува на 25 декември, вместо на 7 януари. В същото време това няма да важи за Възкресение Христово и някои други празници, които са подвижни.