Тази нощ имаше експлозия на Байкало-Амурската магистрала в Бурятия. Това беше успешна операция на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), която парализира единствения сериозен маршрут на железопътната комуникация между Руската федерация и Китай, пише РБК-Украйна, позовавайки се на свои източници.,

Както съобщиха събеседниците на изданието, тази нощ е имало експлозия на Байкало-Амурската магистрала, а именно в Северомуйския тунел на името Бессолов, който се намира в Бурятия.

"Всъщност това е единственият сериозен маршрут на железопътна комуникация между Руската федерация и Китай. И сега този маршрут, който Русия използва, включително за военни доставки, е парализиран", заявяват събеседниците.

Според информацията, 4 взривни устройства са избухнали по време на движение на товарния влак. Сега на място работи ФСБ, а железничарите безуспешно се опитват да минимизират последствията от спецоперацията.

Байкало-Амурската магистрала (БАМ) е железопътна линия в азиатската част на Русия. Дължина 4234 км (маршрут от Уст-Кут над река Лена до Комсомолск на Амур). Основната част е построена през 1974-84 г. Има три клона на Транссибирската железница.

Северомуйският тунел, кръстен на В. А. Бессолов, е железопътен тунел в Република Бурятия на Байкало-Амурската магистрала (в участъка между прелеза Итикит и гара Окушикан), открит на 5 декември 2003 г.

По дължина това е най-дългият железопътен тунел в Русия - 15 343 метра.