Украинските сили са нанесли загуби на частите на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер", които се изтеглят от град Бахмут, пише Newsweek.

Както заявява говорителят на Източното командване на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Сергей Череватий, интензивността на военните действия в Донбас значително е намаляла, но украинците са унищожили 80 "вагнеровци“ и са ранили още 119 при изтеглянето им от Бахмут.

Ръководителят на руската военизирана група Евгений Пригожин обяви във видеообръщение на 25 май, че наемниците са започнали отстъплението си от Бахмут и че ще се оттеглят напълно до 1 юни, отстъпвайки място на редовните руски части.

Бойците на Пригожин участваха в кървавата битка за Бахмут от лятото на 2022 г. Неотдавнашното им изтегляне дойде, след като Пригожин пусна няколко видеоклипа, насочени към руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов, обвинявайки ги, че умишлено са лишили неговите бойци от боеприпаси.

Пригожин заяви в интервю за промосковския блогър Константин Долгов, публикувано на 23 май, че групата Вагнер е загубила хиляди бойци в битката за Бахмут.

"По време на [Бахмутската] операция вербувах 50 000 затворници, от които около 20 процента загинаха. Точно толкова загинаха колкото тези, които се подписаха чрез договор“, заяви Пригожин.

САЩ изчислиха през февруари, че повече от 30 000 наемници на Вагнер са били убити от началото на пълномащабното нахлуване на Русия.

"През последните дни наблюдаваме значително намаляване на боевете, имаше два-три сблъсъка. Този ден изобщо нямаше. Противникът продължава да прави ротация, като изтегля групата "Вагнер“, заменя я с подразделения на ВДВ и моторизирана пехота“, заяви Череватий по украинската телевизия.

По думите му, оттеглянето "има депресиращ ефект върху онези, които заемат мястото им".

"Тъй като самите те вече са участвали в много боеве, това е втора или трета група, която идва, освен това виждат състоянието на престъпниците от "Вагнер“, освен това им даваме щедри количества храна по пътя“, продължи той.

Череватий заяви, че ВСУ са унищожили един бронетранспортьор, един дрон, зенитно оръдие, две други превозни средства и пет склада за боеприпаси в последните боеве.

"Успяхме да пречупим техния боен потенциал, успяхме да унищожим престъпната групировка "Вагнер“ и всички тези самохвални изявления са просто латентна капитулация. [Пригожин] бяга, напускайки Бахмут, за да запази останките от групата си“, добави Череватий .

Миналата седмица Русия обяви за факт превземането на Бахмут, въпреки че украинският президент Володимир Зеленски отхвърли твърденията, че индустриалният град е изцяло под руски контрол.