Повече от две трети от украинците (69%) не смятат за възможно започването на мирни преговори с Русия при условие Киев да се откаже от членство в НАТО. Това показват резултатите от проучването "Военна дипломация. Какво мислят украинците за членството в ЕС и НАТО по време на войната", проведено от Info Sapiens LLC по поръчка на Център "Нова Европа", съобщава Укринформ.

"През март 2022 г. украинската страна разгледа възможността за започване на мирни преговори с Руската федерация, като предложи да откаже влизането на Украйна в НАТО в замяна на изтеглянето на руските войски от окупираните територии на Украйна. Повече от две трети от украинците (69%) не смятат за възможно започването на мирни преговори при такива условия“, отбелязват авторите на изследването.

18,9% от анкетираните са "за“ започване на преговори, 11% не са отговорили на въпроса.

Авторите на изследването припомнят още, че през октомври миналата година в Украйна бе регистрирано рекордно ниво на подкрепа за присъединяване към НАТО - 83%.

Проучването е проведено от 16 до 25 декември 2022 г. по метода CATI (компютърно-подпомогнати телефонни интервюта) въз основа на произволна извадка от мобилни телефонни номера. Тя е представителна за възрастното население на Украйна (на 18 и повече години). Структурата съответства на тази на населението по отношение на параметри като пол, възраст, размер на населеното място и район на местоживеене преди войната в съответствие с данните на Държавната статистическа служба към 1 януари 2022 г. . Проучването не е проведено в Автономна република Крим, град Севастопол, както и в други територии на Украйна, временно окупирани от Русия, където украинските оператори не предоставят мобилни телефонни услуги. Също така проучването не обхваща украинци, които са заминали в чужбина. Максималната теоретична грешка не надвишава 3,1%, уточнява изданието.