В неделя (3 декември) Украйна започна разследване на това, което според нея е било "екзекуция" от страна на руските сили на двама невъоръжени украински войници, които са сигнализирали за намерението си да се предадат, пише The Guardian.

Прокуратурата в източната украинска област Донецк заяви, че по "предварителни данни" кадрите са заснети край село Степове, близо до Авдеевка - източен град, където бушуват сражения.

"На видео се вижда как група хора в руски униформи стрелят от близко разстояние по двама невъоръжени военнослужещи в униформа на Въоръжените сили на Украйна, които се предават като пленници", пише прокуратурата.

Следователите и прокурорите са започнали разследване.

"Убийството на военнопленници е грубо нарушение на Женевската конвенция и се класифицира като тежко международно престъпление."

Кадри без дата са разпространени в социалните мрежи като заснети близо до Авдеевка, пише британската медия.

Но нито местоположението им, нито автентичността им могат да бъдат потвърдени.

Омбудсманът по правата на човека на Украйна Дмитрий Любинец осъди събитията като "военно престъпление".

"Днес в интернет се появи видеозапис на екзекуцията от руски военнослужещи на украински войници, които са се предали като пленници! Това е поредното нарушение на Женевската конвенция и незачитане на международното хуманитарно право!", написа той в Telegram.