Висш служител на украинското правителство предупреди Иран, че ще има "последици“, след като столицата Киев беше атакувана с ирански дронове "Шахед“ през нощта, пише CNN.

"Техеран се превърна в ключов съюзник на Москва в тази война, като умишлено й доставя оръжия за атаки срещу цивилни градове“, написа в Twitter Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна.

"Тази вечер атаката срещу Киев с 50 шахиди в Деня на града е още едно красноречиво потвърждение на тази истина“, посочи съветникът, имайки предвид годишен празник, посветен на столицата. "От правна гледна точка: Иран прави това с пряк умисъл и осъзнава последствията от своите действия. И определено ще има последствия“.

"Днес бих искал да напомня на официален Техеран основните закони на живота, по-специално закона на бумеранга. Не се опирайте на илюзията за географска отдалеченост или неразбиране на приоритетите на Украйна днес. Веднъж отприщен, Шахед определено ще намери пътят към неговия производител един ден“, предупреди Подоляк.

Подоляк заяви, че украинският президент Володимир Зеленски ще предложи на правителството санкции срещу Иран за 50 години.

Ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрий Йермак уточни, че предложените санкции ще включват търговски, финансови и технологични ограничения за иранци, забрана на ирански пратки и полети през украинска територия и забрана на иранските граждани да теглят средства от Украйна.