Службата за сигурност на Украйна (СБУ) задочно обвини всички членове на Съвета на федерацията (горната камара на Федералното събрание). Това съобщиха от СБУ  в Telegram, цитират от ТАСС.

"СБУ съобщи за подозрени (обвиняеми) на всички руски сенатори, които подкрепиха анексирането на временно окупираните региони на Украйна към Руската федерация“, се посочва от СБУ.

Като посегателство върху териториалната цялост на Украйна спецслужбата определи гласуването в Съвета на федерацията за ратифициране на споразумения с нови региони за приемането им в Русия.

От 23 до 27 септември 2022 г. в Донецката и Луганската, както и в Запорожка и Херсонска области се проведоха референдуми по въпроса за присъединяване към Русия, които не са приети за официални. На 30 септември миналата година руският президент Владимир Путин и ръководителите на регионите подписаха споразумения за присъединяването им към Русия. На 4 октомври Путин подписа закони за ратифициране на договорите за приемане на областите в състава на Русия.