Украйна възобнови транспортирането на селскостопанска продукция по т.нар. Дунавски зърнен път, предава РИА Новости.

Генералният директор на компанията "Украинско дунавско параходство" Дмитрий Москаленко обяви началото на проекта. "Нашият Дунавски зърнен път вече започва да работи. Това е безопасна и гарантирана доставка на селскостопански продукти от речното пристанище директно до кораби с голям тонаж. Цялата логистична верига се осъществява и контролира от "Украинско Дунавско параходство“, написа Москаленко в социалните мрежи.

Отбелязва се, че в рамките на проекта компанията е инвестирала в създаването на собствено съоръжение за претоварване на зърно, а също така се е договорила с румънската група компании TTS за създаването на по-ефективна и по-бърза схема за претоварване на зърно в пристанището на Констанца. Според Москаленко, поради по-бързия процес на разтоварване и товарене, средното време за завършване на цикъла на доставки ще бъде намалено с около 30%.

Преди сключването на зърнената сделка Украйна изнасяше продукция през пристанищата Рени и Измаил, откъдето бе транспортирана към румънското пристанище Констанца.