Вицепремиерът на Украйна Олга Стефанишина заяви в интервю пред вестник Die Welt, че страната възнамерява да завърши процеса на присъединяване към Европейския съюз до края на 2024 г.

"Решени сме да завършим присъединяването си към ЕС до края на 2024 г.“, заяви Стефанишина.

Както отбелязва германското издание, такова ранно присъединяване към Европейския съюз би било най-бързото в историята: в миналото този процес отнемаше средно девет години. Според Стефанишина Украйна в този смисъл "не е обикновен кандидат за присъединяване (към ЕС)", въпреки че според вестника Брюксел "гледа на това по различен начин".

"Ранното начало на преговорите (за присъединяване на Украйна към ЕС) е изключително важно за морала на украинците, защото ние от години се борим за принадлежност към Европа и в момента рискуваме живота си“, заяви вицепремиерът , добавяйки, че Украйна "си прави домашното" и вече е изпълнила значителен брой реформи - например в областта на борбата с корупцията и правосъдието.

Европейският комисар по разширяването Оливер Вархели каза на свой ред, че "не всички седем реформи могат да бъдат извършени бързо" и че е невъзможно да се договори график за започване на преговорите.

"Като се има предвид обширната работа, необходима за подготовка за участие във вътрешния пазар на ЕС и в много други важни области на политиката, цялата подготовка за присъединяване вероятно ще отнеме повече от година или две“, заяви Вархели.

На 28 февруари Владимир Зеленски подписа заявление за присъединяване на Украйна към Европейския съюз. Държавните и правителствените ръководители на ЕС на срещата на върха в Брюксел на 23 юни одобриха предоставянето на Украйна и Молдова на статут на кандидати за присъединяване към Съюза. За да започнат преговори за присъединяване, страните трябва да изпълнят редица условия, включително реформи.

Получаването на статут на кандидат е само началото на един доста дълъг път към присъединяване към ЕС. Турция е кандидат от 1999 г., Северна Македония от 2005 г., Черна гора от 2010 г. и Сърбия от 2012 г. Хърватия беше последната, която влезе в преговори за присъединяване към ЕС - това се случи през 2013 г., процесът отне 10 години.