Ефективността на унищожаването на иранските дронове Шахед-136 от украинските военни за две седмици е 85%. Това каза говорителят на Военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат по време на брифинг в украинския медиен център, предава Укринформ.

"Взимаме, условно, две седмици екстремно използване на нашите бойни сили и средства срещу дронове и ефективността на тяхното унищожаване, тоест цифрата днес е 85%, точно ако говорим за дронове Шахед-136“, заяви Игнат.

Той добави, че от първото използване на ирански дронове, което се случи на 13 септември, до наши дни военните са придобили известно разбиране за това как по-ефективно да ги идентифицират и унищожават.

Освен това Игнат отбеляза, че западните системи за ПВО от различни типове и класове, които ще бъдат доставени в Украйна, също ще станат ефективни при унищожаването на ирански дронове.

Както беше съобщено, руските войски значително увеличиха броя на ракетните атаки срещу Украйна. По-конкретно, от 10 до 20 октомври те са изстреляли 154 ракети, което е седем пъти повече, отколкото през първото десетдневие на месеца.

Олексий Громов, заместник-началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, каза предния ден, че ефективността на украинската ПВО остава на доста високо ниво. И така, 64% от ракетите, а това са 81 ракети от 126 използвани, са унищожени от силите за противовъздушна отбрана. Громов също отбеляза увеличаване на използването на безпилотни самолети Шахед-136 от противника. Така от 10 октомври ВС РФ са използвали 176 безпилотни летателни апарата срещу цели на територията на Украйна, което е 2,5 пъти повече от предходното десетдневие.