Русия е нанесла вълна от въздушни удари срещу Киев през нощта в това, което според официални лица изглежда е най-голямата атака с дронове срещу града от началото на войната, пише Reuters, като отбелязва, че това се случва в навечерието на годишнината от основаването на украинската столица в неделя.

Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че са свалили 52 от 54-те изстреляни от Русия безпилотни летателни апарата, определяйки това като рекордна атака с произведените в Иран безпилотни самолети "камикадзе“. Засега не е ясно колко от дроновете са били свалени над Киев.

При това, което също изглежда е първото смъртоносно нападение срещу Киев през май и 14-ото нападение този месец, падащи отломки убиха 41-годишен мъж, съобщи кметът Виталий Кличко.

Атаките преди разсъмване бяха извършени в последната неделя на май, когато столицата празнува Деня на Киев, годишнината от официалното й основаване преди 1541 години. Денят обикновено се отбелязва с улични панаири, концерти на живо и специални музейни изложби – планове за каквито има и тази година, но в по-малък мащаб.

Военновъздушните сили на ВСУ съобщиха в Telegram, че Русия е атакувала военни и критични инфраструктурни обекти в централните райони на Украйна и по-специално в района на Киев.

Сергей Попко, ръководител на военната администрация на Киев, разкри, че атаката е била извършена на няколко вълни, а въздушните тревоги са продължили повече от пет часа.

"Днес врагът реши да "поздрави“ жителите на Киев за Деня на Киев с помощта на своите смъртоносни БПЛА (безпилотни летателни апарати)“, написа Попко в канала за съобщения в Telegram.

Няколко района на Киев, най-големият украински град с население от около 3 милиона души, са пострадали през нощта, съобщиха официални лица, включително историческия Печорски район.

В Голосеевския район в югозападната част на Киев е взривен триетажен склад, унищожавайки около 1000 квадратни метра строителни конструкции, заяви кметът Кличко, като посочи, че това е резултат от паднали отломки на свален дрон.

Пожар избухна, след като падащи отломки от дрон удариха седеметажна нежилищна сграда в квартал Соломянски западно от града. Районът е оживен железопътен и въздушен транспортен възел.

В Печорския район е избухнал пожар на покрива на девететажна сграда поради падащи отломки от дрон, а в Дарницки район е повреден магазин, съобщиха служители на военната администрация на Киев в Telegram.