Украйна сравни Русия в сряда с "Ислямска държава", след като онлайн се появи видео, показващо руски войници да обезглавяват украински пленник с нож, предава Reuters.

Агенцията не може да потвърди автентичността или произхода на видеото, разпространено в социалните медии, което показва как мъж в униформа обезглавява мъж, който носи жълтата лента на ръката, използвана от украинските войници. "Фокус“ не публикува подобни материали, но според огромното мнозинство в руските и украинските Telegram канали – то е автентично и извършителите най-вероятно са бойци на "Вагнер“.

Няма незабавен коментар по повода от Москва, която отрече в миналото нейните войски да извършват зверства по време на пълномащабната инвазия, която Русия започна миналата година.

"Има нещо, което никой в света не може да пренебрегне: колко лесно убиват тези зверове“, заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение. "Ще има правна отговорност за всичко. Трябва да победим терора“.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба писа в Туитър: "Ужасяващо видео на руски войски, обезглавяващи украински военнопленник, се разпространява онлайн.

"Абсурдно е Русия, която е по-лоша от ИД, да председателства Съвета за сигурност на ООН“, заяви той. "Руските терористи трябва да бъдат изгонени от Украйна и ООН и да бъдат подведени под отговорност за своите престъпления“.

Бойци от Ислямска държава в Ирак и Сирия бяха известни с пускането на видеоклипове на обезглавяване на пленници, когато контролираха част от тези страни от 2014-2017 г.

Украинската служба за вътрешна сигурност съобщи, че е започнала разследване за предполагаемо военно престъпление във връзка с видеото.

"Вчера в интернет се появи видео, на което се вижда как руските окупатори проявяват зверската си същност – жестоко измъчват украински пленник и му отрязват главата“, пише СБУ в Telegram.