Украйна трябва да бъде подготвена за факта, че от 2033 г. ще трябва да започне да връща икономическата помощ, получена от Европейския съюз, предава германският телевизионен канал N-TV. Според плана на Европейската комисия планираната за 2023 г. сума на подкрепата в размер на 18 милиарда евро трябва да бъде изплатена под формата на заем, върху който няма да се начислява лихва.

Досега ЕС предоставяше на Украйна не само заеми, но и субсидии. Общо от началото на войната на Киев са предоставени 19,7 милиарда долара, без да се броят средствата за доставка на оръжия. Според N-TV с помощта на нов пакет от помощи Брюксел възнамерява да помогне на Украйна да изплаща пенсии и заплати: освен това парите трябва да се използват за възстановяване на инфраструктурата, както и за поддържане на работата на важни съоръжения като училища, болници и приюти.

Европейската комисия възнамерява да вземе парите за заема на Украйна от финансовите пазари, пояснява медията. Средствата от бюджета на ЕС ще служат като гаранция: както отбелязва N-TV, сега планът на Европейската комисия трябва да бъде одобрен от правителствата на страните от ЕС и Европейския парламент. Според вицепредседателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис няма време за губене, така че Европейската комисия се надява одобрението да бъде дадено тази година. Домбровскис допълни, че се планира първото плащане да бъде извършено през януари.

Според изчисленията на МВФ месечната нужда на Украйна от финансова подкрепа през 2023 г. ще бъде 3-4 милиарда евро. Планираният заем от ЕС ще покрие 1,5 милиарда евро: Украйна трябва да получи останалата част от други партньори.