Въоръжените сили на Украйна ще възобновят контранастъпателните си действия, когато почвата в страната замръзне и стане по-твърда, за да може по-лесно да се движи техниката. Това съобщи на 11 декември министърът на отбраната Алексий Резников по време на пресконференция с министъра на отбраната на Швеция Пол Йонсон в Одеса, съобщава Укринформ.

"Метеорологичните условия, преходът от суха есен към все още не мразовита зима... наблюдавахме дъждове и много трудни условия за атаки от всяка посока. Тъй като почвата е влажна, а колесните превозни средства трудно могат да преминат... Мисля, че това е намаляване на активността поради метеорологичните условия.Но украинските въоръжени сили не мислят да спират.Затова, възползвайки се от момента, когато земята стане по-твърда, аз съм убеден, че ние ще продължим нашите контраатаки, кампанията за освобождаване на нашите територии“, заяви той.

Според Резников планът на Украйна "е много прост - това е освобождаването на всички временно окупирани територии на Украйна до състоянието от 1991 г., когато границите на Украйна бяха международно признати".