Преди няколко седмици федералното правителство на Германия си постави за цел бързо да събере два танкови батальона, всеки с 30 до 31 машини Leopard 2, за да ги достави на Украйна. Но изглежда, че плановете няма да бъдат осъществени. Според министъра на отбраната на ФРГ Борис Писториус в преговорите с колегите от НАТО не са поети нови ангажименти за танкове от по-новия тип Leopard 2 A6. Засега само Германия и Португалия искат да доставят този модел на военните на Киев - Германия е обещала 14, а Португалия- 3, отбелязват в редакцията на националния ежедневник Die Zeit, като поясняват, че броят не е достатъчен за формирането на обещания танков батальон.

Първоначално имаше и информация за доставка на 14 по-нови танка Leopard 2 от Нидерландия. Те обаче са необходими за гермаско-нидерландската бригада, обясни Писториус. Предаването им на Украйна би означавало "по-нататъшно отслабване на оперативната готовност на Бундесвера“.

Reuters публикува статия, в която съобщи, че нидерландските власти не са променили позицията си и все още планират доставка на танкове на Украйна. Позовавайки се на източници, германският вестник Die Welt съобщи, че правителствата на Нидерландия и Дания са оттеглили решението да изпратят танкове Leopard 2 в Украйна. Нидерландското министерство на отбраната отрече тази информация да е вярна.

Вторият батальон ще се състои от по-стари танкове тип 2A4 Leopard. Полша вече обеща почти 30 машини, припомни Писториус.