Украйна ще получи още системи за ПВО IRIS-T от Германия, подписани са допълнителни договори за доставка. Това съобщава РБК-Украйна с позоваване на посланика на Украйна в Германия Олексий Макеев.

"Системата за противовъздушна отбрана IRIS-T от Diehl Defence, която украинците наричат ​​"Ириска“. Тя вече спаси няколко живота на украинци“, се посочва в изявление.

Макеев отбелязва, че в Юберлинген на Боденското езеро са подписани допълнителни договори за доставка на тези системи.

"И тези установки/пускови установки/ракети IRIS-T SLM/SLS скоро ще бъдат в Украйна“, е добавил посланикът.

Система за противовъздушна отбрана IRIS-T

По-рано Германия обяви, че е започнала да подготвя най-големия пакет от военна помощ за Украйна. Тя включва артилерия, средства за противовъздушна отбрана, бойни бронирани машини и военно инженерно оборудване на стойност над 2,7 млрд. евро (5.28 млрд. евро).

Първоначално Министерството на външните работи на Германия е съобщило, че пакетът ще включва 4 системи IRIS-T SLM. След известно време е допълнено, че ще предоставят на Украйна още 4.

Какво е известно за IRIS-T (SLM)

IRIS-T е най-модерната система за противовъздушна отбрана, произведена в Германия. Разработването на тези системи за противовъздушна отбрана е приключило едва през 2014 г. Те са предназначени основно за защита на цивилното население от ракетни удари.

Ракета

Ракетата IRIS-T е оборудвана с инфрачервена глава, която я насочва към целта. В същото време не излъчва нищо и не издава присъствието си. Ракетата може да порази цел на разстояние до 40 км, но самонасочващата глава ще улови целта само от разстояние 20 км.

Радар

Системите IRIS-T, които Германия прехвърли на Украйна, вероятно са оборудвани с немски радари TRML-4D. Те са в състояние да проследяват повече от една и половина хиляди цели в реално време. На разстояние 250 км радарът засича самолет, а на 120 км съпровожда целта и насочва ракетите.