Украйна се присъедини в четвъртък към основополагащия документ на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) - Договора за приятелство и сътрудничество в Югоизточна Азия (Договора от Бали от 1976 г.). Това каза пред репортери Кунг Пхоак, държавен секретар на Министерството на външните работи и международното сътрудничество на Камбоджа.

"Украйна стана 50-ата страна по Договора за приятелство и сътрудничество в Югоизточна Азия“, каза представител на камбоджанското външно министерство. Документът, регулиращ отношенията между АСЕАН и нейните партньори в диалога, беше подписан от украинския външен министър Дмитрий Кулеба в присъствието на външните министри на страните от АСЕАН.

Столицата на Камбоджа е домакин на 40-та и 41-ва среща на върха на АСЕАН и свързаните с нея конференции от 8 до 13 ноември. Китайският премиер Ли Къцян, индийският премиер Нарендра Моди, японският премиер Фумио Кишида, президентът на Южна Корея Юн Сок-йол и президентът на САЩ Джо Байдън вече пристигнаха в Пном Пен, за да участват в тях и ще пристигнат през следващите дни.

Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия е основана през 1967 г. и днес обединява десет страни от Югоизточна Азия - Бруней, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианмар, Сингапур, Тайланд и Филипините. Камбоджа се присъедини към асоциацията на 30 април 1999 г.

От началото на 2022 г. Камбоджа заема поста на председателство на АСЕАН, който премина към нея на ротационен принцип от Бруней и който след това ще прехвърли на Индонезия.

Превод и редакция: Рени ТОМОВИЧ