Към вечерта на 11 декември украинските енергетици са възстановили повечето от производствените мощности в енергийната система на страната. Това каза в ефира на местна телевизия председателят на борда на "Укренерго“ Владимир Кудрицки, цитиран от Укринформ.

"Към момента украинските енергетици са успели да възстановят по-голямата част от генериращите мощности след ракетните атаки тази седмица“, заяви Кудрицки.

В същото време щетите, нанесени от руската ракетна атака на 5 декември, все още не позволяват ТЕЦ да се използват на пълен капацитет.

"Що се отнася до топлоелектрическите централи, тяхната способност да произвеждат електроенергия все още не е пълна и остава под тази в началото на седмицата преди първата масирана атака. Те се нуждаят от допълнително време, за да възстановят работата си", обясни председателят на Укренерго.

Компанията също очаква, че тази седмица ще имат нови енергийни блокове от топлоелектрически централи в мрежата.

Почти половината от енергийната система на Украйна беше деактивирана поради руски обстрел.

Според Владимир Кудрицки ситуацията в украинската енергийна система е сериозна, но остава управляема и енергетиците правят всичко възможно за възстановяване на енергийните доставки.

От 10 октомври руските войски извършват масирани атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна. Руснаците изпращат ракети и ирански дронове както срещу производствените мощности, така и срещу електропреносната система.