Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди в неделя срещу повече потенциални руски атаки срещу енергийната инфраструктура, докато кметът на Киев призова жителите да обмислят подготовка за временно напускане, ако столицата загуби вода и електрозахранване, пише Reuters.

В редовните си вечерни забележки Зеленски заяви, че Русия "концентрира сили и средства за евентуално повторение на масовите атаки срещу нашата инфраструктура. На първо място енергетиката“.

Повече от 4,5 милиона потребители вече са без електричество, добави той, на фона на опасенията, че подкрепата за Украйна може да отслабне, тъй като въздействието на войната върху цените на енергията и храните ще се засили през зимата.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, който пътува до Киев в петък и обеща "непоколебимата и решителна" подкрепа на Вашингтон за Украйна, е провел неразкрити разговори с руски официални лица, предназначени да избегнат по-нататъшна ескалация, пише Wall Street Journal в неделя.

Новините за тези контакти последваха съобщение, че Вашингтон призовава Киев да сигнализира за отвореност към преговори с Русия.

Президентският съветник Михайло Подоляк заяви по-рано в Туитър, че Украйна ще "устои“ въпреки руските атаки срещу нейната енергийна инфраструктура, като организира противовъздушната отбрана, защити инфраструктурата и оптимизира потреблението, за да направи това.

Страната е изправена пред прогнозиран недостиг от 32 процента в електрозахранването в понеделник, каза на страницата си във Facebook Сергей Коваленко, главен изпълнителен директор на YASNO, основен доставчик на енергия за столицата.

Предупрежденията последваха забележките на кмета на Киев Виталий Кличко, призоваващ жителите да "обмислят всичко“, включително най-лошия сценарий, при който столицата губи ток и вода.

Жителите трябва да обмислят "да прекарат известно време" с приятели или семейство извън града, каза той в телевизионно интервю в събота, в което обвини руския президент Владимир Путин в умишлени удари по гражданска инфраструктура.