Украинското командване продължава подготовката за контранастъпление срещу населените места в Донецката агломерация. Предварителната начална дата е 14 септември през нощта, пишат руските анализатори от "Рибар“.

Съгласно информацията, е дадена команда на подразделенията на Въоръжените сили на Украйна да бъдат готови да започнат щурма срещу позициите на руските сили в направление Пески и Мариинка. Украинската артилерия и РСЗО са засилили обстрела на позициите в тези населени места и в западните покрайнини на Донецк.

Влак с военна техника и личен състав е пристигнал на жп гарата в Покровск, за да подкрепи настъплението в посока Донецк.

Същевременно, както пише "Рибар“, руската артилерия провежда масирана бомбардировка на украински позиции в Курдюмовка и Майорск, поради което украинските части са претърпели загуби и са се изтеглили на резервни позиции.

Твърди се, че украинците, със сили от около 50 души, с подкрепата на лека бронетехника, са направи опит за контраатака на изгубените опорни пунктове в западната част на летището в Донецк от страна на село Опитно. Те обаче са посрещнати с тежък артилерийски и минохвъргачен обстрел и са били принудени да се оттеглят със загуби на първоначалните си позиции.

Според информацията на "Рибар“, на 9-10 септември около 2000 военнослужещи от 53-та и 110-та ОМБр бяха изпратени в Угледарския сектор на фронта на Въоръжените сили на Украйна. Укрепването е свързано с планираното през следващите дни контранастъпление към Николск.

В рамките на подготовката, инженерни и сапьорни войски на ВСУ продължават разчистването на района.

Според оценката на анализаторите, ВСУ използват многократно числено превъзходство, за да прикрият истинската цел на удара и по този начин да разпръснат резервите на руската групировка за защита на обекти на заблуждаващи атаки.