В отговор на ограниченията, въведени от Молдова срещу украинския селскостопански износ, правителството подготвя резолюция, забраняваща вноса от Молдова, съобщава Украинская правда.

Това е заявил пред кореспондента на медията заместник-министърът на икономическото развитие, търговията и земеделието на Украйна Тарас Качка.

"Информирахме Кишинев, че всяко ограничение от страна на Молдова ще се счита за изключително неприятелска стъпка и ще доведе до незабавна забрана на целия внос от Молдова“, е заявил той.

По думите на заместник-министъра, такава забрана вече е договорена и тече подготовка.

Медията припомня, че на 6 май, молдовското министерство на земеделието обяви планове  да се присъедини към решението на ЕС да въведе временна забрана  за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед с произход от Украйна, като същевременно разреши транзита им.

Според докладите министърът на земеделието на Молдова Владимир Боля лично е информирал земеделския министър на Украйна Микола Солски за това решение. По думите му в молдовските складове има значително количество зърно и за това фермерите  се опасяват, че няма да им стигне мястото за новата реколта.

Според Държавната статистическа служба според резултатите от 2022 г. вносът от Молдова в Украйна възлиза на $ 151 млн. (267 млн. лева). Украйна внася от Молдова гориво ($ 28 млн.) (48 млн. лева), вино ($ 16 млн.) (28 млн. лева), както и екстракти от танин, зеленчуци и преработени зеленчуци, ядкии черни метали.

На 2 май Европейската комисия въведе забрана за внос на посочените стоки от Украйна в пет страни от ЕС: Полша, Словакия, Унгария, България и Румъния, като запази транзита им.