Силите за отбрана се подготвят за контранастъпателна операция, така че Украйна се нуждае от тежка техника и подготвени резерви. Това съобщи пресслужбата на Министерството на отбраната на Украйна, цитирана от РБК-Украйна.

Министърът на отбраната Олексий Резников се срещна с делегацията на Комисията по политика и сигурност на ЕС, ръководена от Делфине Пронк.

Резников информира европейските си съюзници за текущото състояние на ситуацията на фронтовата линия, по-специално в северната, източната и южната посока. Той обърна особено внимание на оказването на помощ на отбранителните сили от ЕС и професионалното обучение на военнослужещи в чужбина.

Резников благодари на чуждестранните партньори за солидарността на ЕС с Украйна от първите дни на пълномащабното нахлуване и за оказването на помощ в политическата, икономическата, военната и хуманитарната сфера.

"Благодарение на доставките на западни оръжия въоръжените сили на Украйна са успешни на бойното поле. Ние обаче се готвим за контранастъпателна операция, така че Украйна се нуждае преди всичко от тежка техника и подготвени резерви. Ние сме заинтересовани да провеждаме обучение на украинската армия на всички нива: от индивидуално обучение на войници до колективни учения на подразделения на бригадно ниво“, подчерта Резников.

Министърът заяви, че Украйна очаква с нетърпение предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс, която трябва да докаже, че страната е не само надежден партньор на Алианса, но и държава, която е изучила добре руския агресор и знае как да се бори с него.

"Основната заплаха за НАТО е Русия. И само Украйна знае на практика как да се бори с врага на целия цивилизован свят. Затова членството на нашата държава в Северноатлантическия алианс и Европейския съюз е един от ключовите елементи на силна система от международна архитектура за сигурност“, подчерта той.

Олексий Резников съобщи по-рано, че Украйна се готви за пролетно контранастъпление, което може да започне през април-май.

В същото време министърът на външните работи Дмитро Кулеба отбеляза, че страните партньори не трябва да смятат предстоящото пролетно контранастъпление на въоръжените сили за решаващо.