Военно-политическото ръководство на Украйна разбира всички заплахи и предизвикателства и се готви да даде мощен отпор на евентуалното настъпление на Руската федерация. Това заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна Алексей Данилов, предава Укринформ.

"Военно-политическото ръководство на Украйна разбира всички заплахи и предизвикателства и се готвим да дадем мощен отпор на евентуално настъпление от страна на Руската федерация. Президентът на Украйна Володимир Зеленски води ежедневни преговори с чуждестранни колеги по военната помощ за Украйна, продължава ежедневната работа за укрепване на отбранителната способност“, заяви Данилов и отбеляза, че това е предизвикателство, но Украйна ще оцелее, защото 24 февруари миналата година е било много по-трудно.

"Ние бяхме един на един със страната агресор, те не вярваха в способността ни да издържим удара. Сега ситуацията е съвсем друга", обясни той.

Данилов отбеляза, че призивът на руснаците към Иран и Северна Корея за военна помощ показва невъзможността за самостоятелно производство на високоточни ракети в достатъчни количества на територията на Руската федерация.

Според секретаря на СНБО сега е трудно да се прогнозира дали Русия ще получи такава помощ от тези страни. "Ние поне все още не сме виждали ирански ракети“, посочи той и добави, че ракетите, които  се изстрелват срещу Украйна, са руско производство.

По отношение на мобилизацията в Украйна Данилов припомни, че тя тече от 24 февруари миналата година във връзка с въвеждането на правен режим на военно положение на територията на Украйна и въвеждането на план за отбрана. Протича спокойно, балансирано, мобилизират се достатъчно хора, които са необходими на Въоръжените сили“, обясни той.