Киев и Париж обсъждат възможността за прехвърляне на изтребители Mirage 2000D от френските военновъздушни сили към Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Според портала Intelligence Online страните вече са близо до сключването на такова споразумение.

Според портала представители на ВВС на Украйна наскоро са направили работно пътуване до Франция, за да договорят подробностите по споразумението за придобиване на все още неопределен брой използвани изтребители във вариант Mirage 2000D, предназначени за нанасяне на въздушни удари по наземни цели.

Както посочва порталът, тази работна среща се извършва в съответствие с предварителните споразумения, които президентите на Украйна и Франция Володимир Зеленски и Еманюел Макрон постигнаха още през 2022 г.

"Преди няколко месеца френската страна неофициално е започнала да обучава украински пилоти да управляват самолети Mirage 2000D". Обучението се провежда в четири военновъздушни бази.

Mirage 2000D е оптимизиран за полет на ниска надморска височина и наземна атака/наземна поддръжка и може да носи единици за електронно разузнаване ASTAC, усъвършенствани единици за IR/CCTV/ лазерно насочване и да изстрелва SCALP-EG/Storm Shadow крилати ракети и лазерно насочвани бомби.

Франция има повече от 50 такива самолета, които са в процес на модернизация, за да подобрят своите способности въздух-въздух и въздух-земя, както и допълнителна, тактилна, централизирана система за атака и навигация, която ще улесни пилотирането.

Някои от френските Mirage 2000D са модернизирани с VHF-FM радиостанции и системата за видео предаване ROVER, които заедно със системата за предаване на данни Link 16 позволяват защитен обмен на информация, събрана от модулите на самолета, с командни центрове или получаване на информация от приятелски сили на земята.

Aviacionline смята, че всички тези характеристики на самолета Mirage 2000D представляват голям интерес за ВСУ. Разполагайки с тях, Украйна би могла не само да увеличи броя на носителите на крилати ракети SCALP и Storm Shadow (в момента те могат да се използват само от украинските бомбардировачи Су-24), но и значително да повиши ситуационната осведоменост на бойната си авиация.

Освен това, както се посочва от портала, тези самолети ще бъдат съвместими с изтребителите F-16, които ще бъдат прехвърлени на Киев от такива държави като Дания или Нидерландия