Министерството на външните работи на Украйна е реагирал негативно на предложението на Турция за създаване на международна комисия за разследване на взрива на Каховската ВЕЦ. Това е заявил Дмитро Кулеба, цитира РБК-Украйна.

"Вече имахме този опит. Всичко това е игра на уловки с руснаците. Когато нашите военнопленници бяха убити в Оленовка и казахме на ООН: изпратете вашата мисия, разследвайте. Мислите ли, че са стигнали до там? Ще ви кажа повече: тази мисия беше тихомълком закрита, ООН което се нарича "без шум и прах", е заявил Кулеба.

В същото време той е предложил на международните институции да отидат в Киев и да разследват постоянните атаки срещу украинската столица.

Предложението на Турция



По време на разговор с украинския президент Володимир Зеленски турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заявил, че може да бъде създадена комисия за подробно разследване на експлозията в Каховската ВЕЦ с участието на експерти от Украйна и Русия, както и от ООН и международната общност, включително Турция.

По-късно Ердоган е разговарял с руския президент Владимир Путин, на който е обсъдена и ситуацията около водноелектрическата централа в Каховка.