Руските войски са се изтеглили от позициите си в източната част на Купянск в лицето на продължаващата офанзива на украинската армия в Харковска област и по-конкретно на левия бряг на река Оскол, пише The Wall Street Journal.

Украинските сили, включително изцяло доброволческият Международен легион, създаден малко след нахлуването на Русия на 24 февруари, превзеха повечето от окупираните от Русия части на района на Харков, включително западната половина на Купянск, в светкавична офанзива преди две седмици. Това поражение предизвика Москва да започне мобилизация на стотици хиляди резервисти, докато се опитва да укрепи разпадащите се фронтови линии.

Русия се опита да спре украинската офанзива, като взриви единствения мост над Оскол, който свързва двете страни на Купянск. Това обаче не е проработило. През последните дни украинските сили стабилно разшириха плацдарма си от източната страна на реката, използвайки понтонни преходи, за да прехвърлят в района танкове и бойни машини на пехотата.

"Продължаваме напред, унищожавайки формирования на руските въоръжени сили. След още няколко дни трябва да контролираме целия Купянск окръг“, заяви Андрий Канашевич, изпълняващ длъжността ръководител на военната администрация на окръга. news pic 2
©


Осигуряването на останалите контролирани от Русия градски райони от източната страна на Купянск ще разчисти пътя на украинските сили да навлязат в близкия регион Луганск, един от четирите, които Русия се стреми да анексира чрез внезапни референдуми, които се провеждат в момента.

Луганск е единственият от тези четири региона, който е почти изцяло контролиран от Москва. Успешното украинско настъпление там през следващите седмици би било голямо повдигане на морала за Украйна – и още един смущаващ удар за Кремъл, който разгласи превземането на целия Луганск в началото на юли като стратегическа победа, отбелязва WSJ.