Парламентът на Украйна прие във вторник на окончателно четене закона "За медиите", който забранява положителното отразяване на действията на Русия и разширява правата на властите да регулират медиите. Приемането на законопроекта беше съобщено от депутата от Върховната рада Ярослав Железняк в неговия канал в Телеграм, според който 299 от 450 членове на украинския парламент са гласували в подкрепа на законопроекта, предава Укринформ.

Новият закон разширява правомощията на Националния съвет за телевизия и радиоразпръскване, който става единственият регулатор на медиите. Националният съвет получава правото да изпраща задължителни указания до редакциите на всички медии, да глобява всички видове медии (телевизии, радио, печатни и онлайн медии), да забранява дейността на онлайн медиите за срок от 14 дни, без съдебно решение да заличава регистрацията на печатни медии.

Този орган също така придобива правото да изисква от интернет доставчиците да блокират достъпа до онлайн публикации без съдебно решение, да изисква от услугите YouTube и Facebook  премахване на всякакви съдържание, а от Google да премахва информация от резултатите от търсенето му от потребителите в едноименния браузър, да регулира работата на кабелните и онлайн телевизионни оператори. Законът не предвижда регистрация за уебсайтове и блогъри, но в този случай те не подлежат на правата, предвидени за регистрирани медии, включително правото на получаване на акредитация в официални органи.

Националният съюз на журналистите на Украйна излезе с изявление във вторник, в което критикува медийния закон. Критиците посочват, че Националният съвет не е независим регулатор, тъй като половината от този орган се назначава от президента на Украйна, а другата половина от парламента, в който мнозинство има пропрезидентската партия. Законът не предвижда квоти за журналисти, представители на медийната индустрия или потребители на информация като част от регулатора.

Украинският медиен закон също забранява всички телевизионни канали и други медийни ресурси от Русия, която в Украйна официално се нарича "държава-агресор". Освен това законът забранява разпространението на информация за действията на Русия, което от гледна точка на украинските власти е недостоверно. Забранява се и "изключително положителното“ отразяване на дейността на руските власти с цел тяхното "популяризиране“.

Законопроектът "За медиите“, разработен от депутати от партия "Слуга на народа“, беше регистриран във Върховната рада в края на декември 2019 г. Той беше критикуван от журналистическата общност и изпратен за преработка през май 2020 г.