Украинските войници на фронта получиха специални подкрепления – от котки, които са натоварени с "бойната задача“ да "неутрализират“ мишки, плъхове и змии, пише германският вестник BILD.

Множество видеоклипове и снимки от фронта показват, че нашествието на гризачи и змии се е превърнало в сериозен проблем както за украинската армия, така и за руските сили.

Едно от публикуваните видеа показва украински войник с две големи змии. Мъж се шегува, че жената и тъщата на негов приятел са дошли да го посетят. На други видеа се вижда как мишки бягат – изпод матраци, от чанти.

Мишките и плъховете пречат на съня на военните, хапят, ядат храна и гризат всичко, дори оръжия. Един от военнослужещите от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) говори за това по местна телевизия: "Когато се събудиш, винаги хващаш две или три мишки, които са пропълзяли в спалния ти чувал. Не е особено приятно да те ухапят по пръста“.

Докато доброволци събират дарения за капани за гризачи, военните намериха друго решение - котките. Те помагат на бойците да се борят с гризачи.

Котаракът Шайбик (на втората снимка) например дори получил медал за помощ на военните.