Украйна ще продължи контранастъплението си през есента и през зимата, заяви президентът на страната Володимир Зеленски, обещавайки да продължи натиска върху руските сили въпреки бавния напредък до момента, пише Bloomberg.

"Ще направим всичко, за да не спираме през трудните дни през есента с лошо време и през зимата“, заяви Зеленски пред редактори от американски новинарски медии след ден на срещи на Капитолийския хълм и Белия дом.

Силите на Украйна, които се борят да напреднат срещу руските отбранителни линии от началото на последната кампания в началото на юни, ще "деокупират още два града“, заяви той, но не ги идентифицира. По думите му, те ще превземат Бахмут, град на изток, който падна в ръцете на Русия след месеци на кървави битки по-рано тази година.

По думите му, Украйна е научила урока от миналата година, когато спря повечето нападателни операции за месеци, след като си върна големи части от територия. Русия използва това прекъсване, за да възстанови силите си и да изгради обширните отбранителни линии, които се оказаха толкова труднопреодолими за войските на Киев тази година.

"Знам какво иска Путин“, заяви той, имайки предвид руския президент Владимир Путин. "Той има нужда от пауза, защото наистина загуби хора“.

Зеленски заяви, че си е тръгнал от срещите си във Вашингтон с оптимизъм относно продължаващата подкрепа на САЩ, въпреки нарастващите призиви от страна на републиканците в Конгреса за ограничаване на помощта. На личната им среща в четвъртък председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти "каза, че те ще бъдат на наша страна“, заяви Зеленски.