Предложението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за удължаване на споразумението за безопасен черноморски износ на украинско зърно може да бъде успешно само в случай на колективен натиск от страна на международната общност върху Русия. Това подчерта съветникът на ръководителя на президентската канцелария Михайло Подоляк пред Reuters.

В писмо до руския президент Владимир Путин генералният секретар на ООН Гутериш очерта предложения за "подобряване, разширяване и разширяване“ на зърнената сделка.

"Абсолютно оправданата инициатива на Гутериш може да успее само ако международната общност окаже колективен натиск върху Русия“, пише Подоляк в писмен коментар за агенцията.

Според него "Украйна от своя страна ще продължи да спазва споразуменията с Турция и ООН и ще продължи да доставя зърнени товари до местоназначението им, решавайки проблема с глобалното снабдяване с храни“.

Кремъл заяви по-рано през деня, че глобалният недостиг на храни не се дължи основно на липсата на руски и украински зърнени храни на пазара. Той също така потвърди позицията си, че разпоредбите относно износа на руско зърно не се изпълняват.

Москва даде знак, че няма да позволи инициативата за зърно, която бе подписана миналия юли и която вдигна блокадата на три украински черноморски пристанища след руската инвазия, да продължи след 18 май, тъй като списъкът с изисквания за износа й не е изпълнен.

Подоляк също опроверга твърдението на руското министерство на отбраната, че Киев се е опитал да атакува негови кораби в Черно море, заплашвайки перспективите за удължаване на сделката за износ на зърно.

Припомняме, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предаде на руския външен министър Сергей Лавров писмо за Владимир Путин, което се отнася до по-нататъшни действия по зърнената сделка. Подобно писмо е изпратено и до Украйна и Турция.