Министърът на енергетиката на Украйна Херман Галущенко заяви, че големите международни енергийни компании, които успяха да увеличат печалбите си поради скокове на цените по време на военния конфликт в страната, трябва да насочат част от тази печалба за възстановяване на енергийната й инфраструктура, предава Politico.

"Много енергийни компании правят огромни неочаквани печалби заради войната. По наши оценки това са повече от 200 млрд. долара. Те получават тези пари заради войната, защото ние сме във война. Мисля, че би било честно да споделят тези пари с Украйна, за да ни помогнат да възстановим енергийната инфраструктура“, заяви Галущенко.

Както уточнява Politico, цифрата от 200 милиарда долара, цитирана от украинския министър, често се цитира като печалба за 2022 г. на пет водещи енергийни компании, включително британските Shell и BP, американските Chevron и ExxonMobil и френската Total. В началото на февруари CNN съобщи, че тези компании са реализирали рекордна печалба от 199,3 милиарда долара през последната година.

Галущенко отбеляза, че литовската компания Ignitis Group вече е обявила готовността си да изпрати около 10% от печалбата си за подпомагане на възстановяването на Украйна. Той призова други международни компании да последват примера.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че ще са необходими повече от 1 трилион долара за възстановяване на страната, включително енергийната й инфраструктура, след края на военните действия. Международният валутен фонд смята, че може да са необходими 5 милиарда долара на месец за възстановяване на украинската инфраструктура. Според Politico страните от ЕС са решили да използват печалбите от замразените активи на Банката на Русия за възстановяване на Украйна.