Украинската армия е информирала САЩ и други западни съюзници, че се е опитвала да прехване руската ракета през период от време, съвпадащ с инцидента в и близо до Полша, съобщи CNN, позовавайки се на източник от американската администрация. Според телевизионния канал именно тези данни са станали основа за настоящата оценка на този инцидент от Вашингтон.

Снощи полските медии съобщиха, че две ракети са паднали в Люблинското воеводство на границата с Украйна. В резултат на инцидента са загинали двама души.

Според агенция AP става дума за украински ракети, изстреляни за прихващане на руски снаряди.

В същото време веднага след инцидента полското външно министерство съобщи, че падналите ракети са руско производство и посланикът е бил извикан във ведомството. В същото време президентът Анджей Дуда отбеляза, че все още няма точна информация. След инцидента Варшава свика Съвета на НАТО в съответствие с четвъртия член на основния договор, който предвижда консултации в случай на заплаха за някой от членовете.

Руското министерство на отбраната подчерта, че военните не са нанасяли удари по цели в района на украинско-полската граница и всички изявления на Варшава за участието на Москва са провокация. Според заключенията на експерти от дипломатическото ведомство публикуваните снимки от местопроизшествието показват фрагменти от украинска ракета за комплекса С-300.

Според президента на САЩ Джо Байдън след извънредна среща на лидерите на страните от Г-7 и НАТО, предварителните данни не потвърждават, че руските войски са изстреляли падналата ракета. От Пентагона заявиха, че възнамеряват да оперират не със спекулации, а с факти, за чието изясняване има достатъчно възможности.