На второ четене Върховната Рада на Украйна подкрепи проектозакона, който предвижда доброволна мобилизация на определени категории затворници, предаде Украинская правда.

Посочва се, че освен хора, извършили умишлени убийства, сексуални престъпления, корумпирани служители, тези, които са извършили престъпления срещу основите на националната сигурност на Украйна, както и лица, които са заемали особено отговорна длъжност - в частност, депутати, няма да могат да влязат в редиците на Въоръжените сили на Украйна.

Лица, осъдени за незаконно производство, придобиване, разпространение или притежание на наркотици, също няма да могат да служат във Въоръжените сили на Украйна. Друго условие е до края на присъдата им да остават не повече от три години.

"Затворниците, на които им предстои по-дълъг престой в затвора, и още повече тези, които са осъдени на доживотен затвор, ще бъдат отхвърлени незабавно, без право на преразглеждане", е пояснил депутатът Ярослав Железняк.

Ако лице, което е било освободено предсрочно заради служба във ВСУ, извърши ново престъпление по време на службата си, към наказанието, наложено по новата присъда, ще бъде добавена неизтърпяната част от наказанието по предишната присъда.

Решението дали дадено лице може да бъде освободено предсрочно с цел мобилизация ще се взема единствено от съда въз основа на одобренията на медицинската комисия и военната част, в която лицето ще служи.

Законът предвижда, че договорът на тези военнослужещи ще се прекрати с изтичането на специалния период на военна служба или с обявяването на решението за демобилизация. На тези военнослужещи няма да се предоставя отпуск.