Украинското правителство предупреждава западните съюзници, че очаква засилени руски атаки срещу енергийната инфраструктура през следващите дни и че Киев няма достатъчно резервни части, за да възстанови подаването на топлина и енергия, ако това се случи, според двама служители на Конгреса и един западен служител, информиран от разузнаването на САЩ, пише вестник Politico.

През последните дни украински официални лица поискаха от своите американски колеги и повече от половин дузина европейски държави помощ, за да се подготвят за продължителен период с ограничено електричество и газ – сценарий, който Киев очаква да усложни боевете на място и да превърне милиони в бежанци, признават служителите и съветник на украинското правителство.

Украйна се нуждае от ключови компоненти като генератори, тръби и клапани, за да ремонтира своята инфраструктура. В момента Киев се опитва да поправи повредената инфраструктура, но там се опасяват, че продължаващите атаки от Русия могат да направят почти невъзможно възстановяването на съоръженията, според високопоставен американски служител, запознат с проблемите пред украинското правителство.

Новите предупреждения, предадени на законодателите тази седмица чрез класифицирани разузнавателни доклади, идват в момент, когато Русия изстрелва постоянни ракетни баражи срещу Украйна, насочени срещу енергийната инфраструктура. Това се случва и на фона на руското изтегляне от териториите на десния бряг на река Днепър в Херсонска област.

Предупрежденията от Киев през последната седмица подчертават нивото на безпокойство сред висшите украински служители относно предстоящите зимни месеци и потенциалните последици от постоянни удари по инфраструктурите, пише Politico. Един ненадежден енергиен сектор може да има смъртоносни последици, казват украински служители. В последните разговори те добавиха, че това може да спре производството на храни и транспортните операции - критични услуги, необходими за подпомагане на военните операции.

"Това е един от най-критичните въпроси, които обсъждаме с американците и европейците в момента“, каза съветникът на украинското правителство, добавяйки, че някои украинци вече са избягали от страната от страх, че енергийната криза само ще се влоши. "Зимата ще бъде наистина тежка.“

Говорител на Съвета за национална сигурност не отговори веднага на искане за коментар.

През последните няколко месеца руски атаки удариха множество украински енергийни инсталации, оставяйки гражданите с малък достъп до вода и електричество. Мащабна атака от Русия през октомври остави милиони домакинства без електричество. Украински официални лица казаха, че около 30 процента от електроцентралите в страната са били унищожени в резултат на атаките.

Милиони украинци от седмици работят с малко или никакво електричество. По-рано този месец украинските власти казаха, че ще въведат постоянни прекъсвания в някои части на страната, за да стабилизират мрежата преди зимата.

Американски служители са изчислили, че ситуацията на място в Украйна може да стане по-опасна, тъй като Русия продължава да губи позиции.

САЩ от години се ангажират с Украйна чрез Министерството на енергетиката, за да предоставят техническа експертиза за производството, съхранението и транспортирането на енергия в страната, особено през зимните месеци.

Висши републиканци в Конгреса, които вероятно ще контролират Камарата през следващата година, предложиха САЩ да преоценят помощта си Украйна. Някои депутати от Републиканската партия посочиха, че така нареченият "компромис“ може да включва продължаване на военната помощ, но намаляване на икономическата помощ.

Демократите изразиха загриженост относно възможните съкращения на икономическата помощ, твърдейки, че това може да намали способността на Украйна да възстанови инфраструктурата си и да върне електропреносните мрежи към живот. Законодателите, информирани за ситуацията, казаха, че Путин измества целите си към политическо и икономическо унищожение на Украйна предвид неуспехите на армията му на бойното поле.