Украинският филм "20 дни в Мариупол" получи филмова награда "Оскар" в категорията "Най-добър документален пълнометражен филм". Това е първата подобна награда за страната, пише УНИАН.

В тази номинация той се състезава със следните филми: "Боби Уайн: Президентът на народа", "Вечна му памет", "4 дъщери" и "Да убиеш тигър". Режисьорът Мстислав Чернов заяви от сцената, че би се радвал да не получи наградата, ако Русия не беше започнала пълномащабна война срещу Украйна.

"Това е първият "Оскар" в историята на Украйна. За мен е чест. Но аз може би съм първият режисьор в историята, който ще каже: "Иска ми се този филм да не съществува". Бих дал тази награда, ако Русия никога не бе нападнала Украйна, никога не бе превзела нашите градове, не бе убила десетки хиляди украинци, не бе държала заложници - цивилни и войници, които защитаваха земята си", отбеляза той.

Чернов завърши речта си с думите "Слава на Украйна!“

Какво е известно за филма "20 дни в Мариупол"

Украинският военен кореспондент Мстислав Чернов засне руската обсада на Мариупол през февруари-март 2022 г., в началото на пълномащабна война срещу Украйна.

Филмът получи множество награди, включително БАФТА  и награда на Гилдията на режисьорите на Америка за изключителни режисьорски постижения в документален филм. През есента беше показан преди заседание на Общото събрание на ООН.