Украйна е получила индустриални 3D принтери от Съединените щати, способни да отпечатват резервни части за военна техника.Това заяви Помощник-министърът на отбраната на САЩ за придобиване и поддръжка Уилям Лаплант, цитиран от Voice of America.

Според него миналата седмица украинците са преминали обучение за работа с тези принтери.

"Говорим за принтер с размерите на камион, украинците са преминали обучение на него и могат да отпечатват всички свои части на него“, отбеляза служителят.

Той заяви, че пристигането на тези принтери е "промяна на играта", защото те ускоряват процеса и отварят нови възможности.

"Можете да правите невероятни неща с 3D печат, не само заради скоростта. Всъщност можете да правите части, които не бихте могли да правите нормално“, казва ЛаПланте.

По думите му, след началото на руската инвазия украинците са започнали самостоятелно да печатат 3D резервни части. ЛаПланте намекна, че не са имали съответните разрешения за това, но съюзническите страни са помогнали на Украйна в тази ситуация.

"Знаете какво казват, когато вашата страна е подложена на екзистенциална атака, законите за интелектуалната собственост имат само малко значение. Така че ние го изчистихме заедно с други държави. Сега те имат всички пакети с технически данни“, подчерта Ла Планте.