Германия обяви, че е почти завършена сделката за кръгова размяна на бойни превозни средства на пехотата с Гърция и Украйна, което означава, че Германия скоро ще предаде 40 БМП Marder на Гърция, докато Атина, от своя страна, ще предаде 40 от своите БМП-1, съветско производство, на Украйна, пише Reuters.

Говорейки на конференция на Бундесвера в четвъртък, германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт също заяви, че нейната страна ще достави на Украйна още две ракетни системи за залпов огън.

"Решихме да доставим на Украйна още две РСЗО MARS II, включително 200 ракети“, заяви тя. Очаква се обучението на украинските оператори да започне през септември, уточни министърът.

"Освен това ще изпратим 50 бронетранспортьора Dingo в Украйна“, обяви Ламбрехт, имайки предвид бронирана машина, която германската армия широко използва по време на военната операция на НАТО в Афганистан.

По-късно в четвъртък президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта, че Европа трябва да подкрепи Украйна с бойни танкове, тъй като украинците доказват, че могат да се защитят, ако разполагат с подходящите военни средства

"Ако казват, че имат нужда от бойни танкове, тогава трябва да го приемем сериозно и да им го доставим“, отбеляза фон дер Лайен, която беше в Киев в четвъртък, цитирана от вестник Bild.

Има нарастващ дебат дали Берлин трябва да подкрепи Украйна с основни бойни танкове, искане, което Германия отхвърля досега, заявявайки, че няма да предприеме подобни действия едностранно.