Украйна е подала молба до правителството в Хелзинки за обсъждане на възможни доставки на изтребители F/A-18 Hornet, съобщава финландското издание Helsingin Sanomat.

Посочва се, че искането на Киев е реакция на думите на министър-председателя на Финландия Сана Марин, която по-рано допусна възможността Hornet да бъде прехвърлен на украинските военни.

Позовавайки се на свои източници, изданието уточнява, че представителите на Киев са поискали провеждането на тристранни преговори с участието на САЩ, тъй като евентуалната доставка на бойните самолети ще изисква одобрението на Вашингтон.

F/A-18 Hornet се произвежда от американска отбранителна компания, припомнят от редакцията.

На 10 март финландският премиер Сана Марин по време на посещение в Киев заяви, че нейната страна може да обмисли прехвърлянето на изтребители Hornet в Украйна. По думите й обсъждането на този въпрос "е на много ранен етап и това изисква широко международно сътрудничество“.

В същото време Хелзинки почти веднага обяви, че този въпрос не е обсъждан. По-специално, министърът на отбраната Анти Кайконен призна, че не знае намеренията на Сана Марин по отношение на самолетите. По-късно премиерът обясни, че визира възможната доставка на самолетите, които през 2025 г. трябва да бъдат заменени с изтребители F-35.