Украйна възнамерява да помогне на Германия да прекрати зависимостта си от вноса на руски енергоносители, като доставя ток на най-голямата европейска икономика от електроенергийните си излишъци, предаде ДПА.

"Сега Украйна изнася електричеството си за Молдова, Румъния, Словакия и Полша. Но сме готови да увеличим износа си за Германия", каза в интервю за ДПА украинският министър-председател Денис Шмигал. "Благодарение на нашите атомни електроцентрали ние в Украйна разполагаме с достатъчно електроенергия", посочи той и допълни, че ще повдигне въпроса при посещението си в германската столица този уикенд.

Очаква се Шмигал да пристигнеднес в Берлин , а за утре има планирана среща с канцлера Олаф Шолц.

След руската инвазия Украйна и съседната ѝ Молдова се изключиха от общата енергийна мрежа с Русия. В средата на март украинската електроенергийна мрежа бе синхронизирана с европейската. Оттогава Украйна изнася по между 400 и 700 мегавата електричество на ден за страни от ЕС и Молдова.

Шмигал иска страната му да увеличи износните квоти за Евросъюза неколкократно. "Това ще бъде много добре и за двете страни. ЕС ще получи повече енергия, а ние чуждестранната валута, от която имаме спешна нужда", каза той.

Украйна разполага с атомни електроцентрали с общ капацитет от над 14 гигавата. Но шестте реактора на Запорожката АЕЦ от март са под контрола на Русия.

 

Откакто започна руската инвазия потреблението на електричество в Украйна спадна значително заради масовото бягство на населението и икономическия срив. Това освободи допълнителни капацитети за украинския електроенергиен износ.