Украйна отрича безизходица на фронта и настоява, че няма алтернатива Украйна да върне контрола върху цялата си територия. Това заяви външният министър на страната Дмитро Кулеба в централата на НАТО преди първото заседание на Съвета Украйна-НАТО на ниво външни министри, пише "Украинская правда“.

Кулеба започна обръщението си към журналистите с твърдението, че Украйна никога няма да се откаже от задачата във войната, която си е поставила.

"Нашата стратегическа цел – възстановяване на контрола върху границата от 1991 г. – остава непроменена и нищо няма да ни спре (в нейното изпълнение)“, подчерта той.

Ръководителят на украинското външно министерство не отрече, че Киев чува идеи за "отстъпки“ и "споразумения с Русия“, но категорично изключи такава възможност и даде остър отговор на тези предложения: "Хората, които предлагат това, трябва преди всичко да предложат нещо подобно на техните правителства - дайте на някого част от вашата територия, вашите хора. Нека го направят и ще видим дали можем да говорим за това“.

На въпрос за предполагаемата безизходица на фронта, Кулеба отговори кратко: "Няма безизходица“.

Той също така повтори призива си към Съединените щати и други страни от НАТО да помогнат за въоръжаването на Украйна: "Най-добрият начин да избегнете участието на вашите войници в битките е да помогнете на тези, които се бият във войната. Вие давате оръжията, ние се бием, това е честна сделка“.