В събота, 14 януари, Русия нанесе нова серия ракетни удари на територията на Украйна. Системите за противовъздушна отбрана работят в редица региони, съобщава РБК-Украйна.

Ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак реагира на новата руска атака.

"ПВО и авиацията работят, ние ще отвърнем на удара, въпреки че врагът не променя тактиката по никакъв начин и продължава да се сражава с гражданска инфраструктура“, написа той.

Според редица канали в Телеграм в Киев е прозвучала експлозия. Ръководителят на Киевската областна военна администрация (ОВА) Олексий Кулеба потвърди, че в района действа ПВО. Той призова жителите на региона да останат в убежищата.

В Харков метрото спря на фона на атаката на руснаците. В същото време повечето квартали на града бяха обезточени веднага след експлозиите, съобщава Suspilne.

Според ръководителя на Харковската ОВА Олег Синегубов, в района са регистрирани два удара на ракети по съоръжение от критичната инфраструктура. В района се прилагат енергийни спирания на електрозахранването.

Заместник-началникът на кабинета на президента Кирило Тимошенко заяви, че в Днепър руснаците са попаднали в жилищен блок. В същото време в мрежата се публикуват снимки, на които се вижда дим над града.

Тимошенко добави, че под развалините на къща в Днепър има мирни хора. Държавната служба за извънредни ситуации и всички местни служби вече са на мястото на атаката.

Ръководителят на Закарпатската ОВА Виктор Микита написа, че "терористите бомбардират регионите, съседни на Закарпатието".

Той добави, че руските ракети все още летят към района и призова хората да останат в укритията.

Звуци от експлозии се чуха и в района на Ивано-Франковск, според местни канали в Телеграм. В същото време допълват, че в региона действа ПВО.

Ръководителят на Лвовската ОВА Максим Козицки потвърди, че в района работят системи за ПВО. Той призова жителите на региона да останат в убежищата.

Според последните съобщения в Телеграм, руснаците са ударили обект на енергийната структура в Лвов. Предупреждава се за възможни спирания на електричеството и водата.

Жителите на района на Винница чуха многократни звуци от експлозии.

Също така, след експлозиите, които бяха чути от жителите на Одеса, работата на противовъздушната отбрана в региона беше потвърдена от Одеската областна държавна администрация.

На фона на поредната масирана ракетна атака на руснаците в Херсонска, Черкаска и Житомирска области започнаха аварийни прекъсвания на тока. Подобни мерки бяха въведени и в Лозовски район на Харковска област - там осветлението беше напълно изключено.