За първи път от началото на войната през февруари Украйна ограничава потреблението на електричество в цялата страна след поредица от ракетни и дронови атаки, унищожили някои електроцентрали в навечерието на настъпването на зимата, предава Reuters.

Електроснабдяването ще бъде ограничено в диапазона между 7:00 и 23:00 часа, обявиха правителствени служители и мрежовият оператор "Укренерго“. Възможни са и временни прекъсвания, ако хората не намалят до минимум потреблението на електричество, каза помощник на президента.

"Не изключваме, че с настъпването на студеното време ще искаме вашата помощ още по-често“, признаха от "Укренерго“.

През последните дни Русия засили атаките си с ракети и дронове срещу енергийната и водната инфраструктура на Украйна.

"Има нови щети по критична инфраструктура. Три енергийни съоръжения бяха унищожени от врага“, информира президентът Володимир Зеленски във видеообръщението си в сряда вечерта.

"Ние се подготвяме за всякакви сценарии с оглед на зимния сезон. Предполагаме, че руският терор ще бъде насочен към енергийните съоръжения, докато с помощта на партньорите не успеем да свалим 100% от вражеските ракети и дронове", подчерта Зеленски, който по-рано през седмицата заяви, че трета електроцентрала е била ударена при руски въздушни удари.

Зеленски трябваше да говори на среща на върха на ЕС по-късно днес. Лидерите на 27-те държави-членки ще обсъдят варианти за повече подкрепа за Украйна, включително енергийно оборудване, подпомагане на възстановяването на електроснабдяването и дългосрочно финансиране за възстановяване.

Кметът на западния град Лвов каза, че ремонтът на повредените електроподстанции ще отнеме месеци.

Украйна е свалила общо 233 ирански дрона, използвани от Русия, включително 21 в сряда, допълни Зеленски.

Очевидци разказаха пред агенцията, че пет дрона са ударили южния град Николаев в четвъртък, но не е ясно къде са експлодирали или какви щети са нанесени.

Украйна обвинява Русия, че използва произведените в Иран "дронове камикадзе“ "Шахед-136“, които летят до целта си и се взривяват. Иран отрича доставките, а Кремъл – използването им.

САЩ, Великобритания и Франция повдигнаха въпроса за предполагаемото предаване на дронове от Иран на Русия на среща на Съвета за сигурност на ООН в сряда, обяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

Заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски коментира пред репортери, че Русия ще преоцени сътрудничеството си с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и неговия персонал, ако португалецът изпрати експерти в Украйна, за да инспектират свалените дронове, за които Украйна и Западът твърдят, че са произведени в Иран.

Полянски каза, че не е оптимист за постигането на споразумение с Гутериш и други служители на ООН в преговорите за удължаване и разширяване на сделката от 22 юли, която доведе до възобновяване на износа на зърно и торове от Украйна през Черно море. Пактът може да изтече следващия месец.