Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова НАТО в сряда да направи нещо повече от това просто да обещае на Украйна, че вратата ѝ е отворена на срещата на върха през юли, като заяви, че Киев се нуждае от "мощни стъпки“, докато в опитите си да се присъедини към военния алианс, съобщава Reuters.

Седем месеца след като Русия нахлу в Украйна, Киев поиска бързо членство в НАТО през септември, а от НАТО заявиха, че има политика на отворени врати към Украйна, но не уточниха дали ще ускорят стъпките към евентуално присъединяване на Киев.

"Днес само подкрепата за Украйна от колегите в НАТО и подкрепата под формата на реторика за отворени врати не е достатъчна за Украйна. А именно не е достатъчна, за да мотивира нашата държава... нашите войници“, заяви Зеленски в западния град Лвов след разговори с президентите на Литва и Полша.

"Имаме нужда да направим стъпки напред. Решението ще бъде във Вилнюс, очакваме мощни стъпки, разчитаме на нещо повече от просто отворени врати", сподели той на пресконференция заедно с двамата лидери, чиито страни са в НАТО.

Той не даде повече подробности, но Организацията на Северноатлантическия пакт трябва да проведе среща на върха в литовската столица през юли.

Лидерите на НАТО обещаха на Украйна през 2008 г., че тя може един ден да се присъедини към Алианса , но пълното членство в НАТО изглежда далечно. Всичките 30 членове на алианса ще трябва да дадат съгласието си, а някои са предпазливи относно реакцията на Русия.

Президентът на Полша Анджей Дуда твърди, че Варшава планира да изпрати танкове Leopard в Украйна, а президентът на Литва Гитанас Науседа заяви, че Вилнюс също ще "продължи да предоставя помощ за отбраната на Украйна“.

Министърът на външните работи в Украйна- Дмитро Кулеба, сподели в Twitter, че е обсъдил подготовката за срещата на върха през юли с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в сряда и подчерта важността на предоставянето на Украйна на танкове от западен тип.