Миналата година Украйна получи по-малко от половината от финансовата помощ, обещана от Запада. В Министерството на финансите е Киев са постъпили 31 млрд. евро до декември 2022 г. от 64-те млрд. евро, обещани след пълномащабната руска инвазия, се посочва в изследване на Института за световна икономика в Кил, съобщава британският вестник The Financial Times.

От началото на руската инвазия в Украйна ЕС и Европейската инвестиционна банка са отделили общо около 30 млрд. евро, което е най-големият дял от западната бюджетна подкрепа за Украйна. 17,5 млрд. евро от тази сума обаче все още не са стигнали до Киев.

ЕС преразгледа структурата на изплащанията на пакета си миналия ноември, като обеща да бъдат изплащани по 1,5 млрд. евро на месец.

Министерството на финансите на Украйна прогнозира дефицит от 38 млрд. долара тази година, по-нисък от този година по-рано.

Ученият от института Кристоф Требеш отбеляза, че на ЕС са били необходими до шест месеца, за да получи правно и политическо одобрение за някаква финансова помощ след инвазията.

"Такива забавяния със сигурност са проблем, когато сте в разгара на война и трябва да финансирате огромна инфраструктура и военни разходи, докато приходите ви са се сринали“, отбеляза той.

Германия отдели 7,21% от своя БВП за финансиране на вътрешни енергийни субсидии миналата година. Това е 20 пъти повече от сумата, която е поела за Украйна, според последната оценка на базирания в Брюксел мозъчен тръст "Брюгел".

Институтът за световна икономика в Кил също установи, че западните икономики са направили много по-големи разходи за помощ по време на подобни конфликти в миналото.