Изявлението на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин за изграждането на железопътна линия до Кримския полуостров през Донбас показва, че в Москва вече не вярват на Керченския мост. Освен това тя ще се превърне в легитимна цел за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Това подчерта в коментар за Укринформ ръководителят на съвместния пресцентър на Оперативното командване "Юг“ Наталия Гуменюк.

"Ако говорим за това, че те се опитват да изградят алтернативен път, е ясно, че да, ние го виждаме, ние го наблюдаваме, още повече че диктаторът го заявява открито и парадирайки. В същото време по този начин руснаците косвено признават, че нямат доверие на Керченския мост. Затова и те предвиждат съдбата му като не много забавна, не много обещаваща, защото изграждат алтернативен път“, допълни Гуменюк.

По думите й подобна железопътна линия е допълнителен логистичен маршрут за набиране на сили за поддръжка на войските контролираните от силите на Москва украински територии. "Но напредъкът и скоростта на строителството сега не е много висока, защото има пречка от метеорологичните условия, тяхното снабдяване е сложно, има други обективни и субективни причини“, обясни тя.

Отговаряйки на въпроса дали подобна железопътна линия ще бъде легитимна цел за Силите за отбрана, Гуменюк подчерта: "Ясно е, че всичко, което врагът използва за укрепване на военните си способности, е легитимна военна цел за нас“.

По-рано Путин обяви, че железопътната линия от Ростов на Дон до Донецк, Мариупол и Бердянск е възстановена. Той увери също, че скоро железопътната линия през Донбас ще премине към Севастопол, а железопътната линия до Крим през т.нар. нови региони ще стане алтернатива на Кримския мост.